Tips penyusuan

3 Cabaran Ibu Bekerja Yang Confirm Gagalkan Niat Nak Menyusu Badan

So… Dah melahirkan anak, dah habis berpantang, now it’s time to go back to work. Takut? Risau? Semangat? Sekarang dah bertukar status jadi seorang ibu, apa agaknya cabaran ibu bekerja yang mungkin akan kita hadapi? Masalah #1 : Bos yang Tak Berapa Memahami Cabaran ibu bekerja yang pertama adalah jenis bos yang bila kita hilang …

3 Cabaran Ibu Bekerja Yang Confirm Gagalkan Niat Nak Menyusu Badan Read More »

Dilema Ibu Bekerja Yang Nak Banyakkan Susu Badan Supaya Tak Payah Topup Formula SELAMANYA

Salam sejahtera semua.. Hari ini, ramai ibu-ibu muda yang semakin bersemangat untuk menyusukan bayi seawal kelahiran. Cita-cita setiap insan yang bergelar ibu, adalah untuk berikan yang terbaik buat sang manja. Bermacam-macam informasi dah dicari sewaktu zaman sebelum kehamilan lagi. Hadiri kelas penyusuan. Heret suami untuk sama-sama belajar dari pakar laktasi, cara yang betul melekapkan bayi, …

Dilema Ibu Bekerja Yang Nak Banyakkan Susu Badan Supaya Tak Payah Topup Formula SELAMANYA Read More »

Nak Menyusukan Tapi Banyak Alasan!

Walaupun ramai ibu sekarang yang sedar tentang kepentingan untuk BERUSAHA menyusukan bayi, masih ramai yang hangat-hangat tahik kucing. Cakapnya nak menyusukan bayi sangat-sangat, tapi bila di-FBI-kan sebelum jual Set Penyusuan Shaklee, rupanya ramai yang: Nak menyusukan tapi malas nak bangun malam pam susu / bangunkan anak untuk menyusu…sanggup biarkan bengkak susu setiap malam sampai lah …

Nak Menyusukan Tapi Banyak Alasan! Read More »

3 Tips MUDAH Tambah Susu Badan

Saya lihat hari ini ramai ibu-ibu yang mempunyai semangat untuk memberikan susu badan kepada anak masing-masing. Syabas dan tahniah saya ucapkan – bukan mudah hendak berikan susu badan sepenuhnya terutama bagi ibu yang bekerja, tapi Allah dah jadikan kaum ibu sebagai orang yang kuat semangat, kan? Sambil menulis ni, saya sambil-sambil pam susu buat stok …

3 Tips MUDAH Tambah Susu Badan Read More »

Menyusukan Tapi Tak Kurus-Kurus?

Menyusukan bayi boleh membakar sehingga hampir 500 kalori sehari – tapi persoalan yang berlegar di minda ramai ibu-ibu adalah kenapa saya menyusukan tapi tak kurus-kurus nih? Hakikatnya, pemakanan dan badan setiap ibu berbeza. Ada yang metabolismenya sedia ada pantas dan cekap.  Ada pula yang perlukan sedikit ‘booster’ supaya badan membakar dan membuang lemak-lemak degil itu …

Menyusukan Tapi Tak Kurus-Kurus? Read More »

9 Rahsia Jayakan Penyusuan Ibu Bekerja

Ramai ibu yang berhenti menyusukan bayi apabila susu kelihatan mula sedikit. Tidak perlulah kita menghakimi ibu yang mengambil keputusan sedemikian, namun saya percaya tidak ada ibu yang tidak mahu memberikan yang terbaik untuk bayinya. Lebih-lebih lagi untuk ibu yang bekerja, penyusuan ibu bekerja lebih mencabar kerana bayi tidak ada bersama maka ibu perlu tahu cara …

9 Rahsia Jayakan Penyusuan Ibu Bekerja Read More »

Bolehkah madu diberikan kepada bayi?

Khasiat madu yang pelbagai dan terbukti menjadikan madu salah satu makanan yang diamalkan untuk tujuan kesihatan oleh rata-rata rakyat Malaysia. Walau bagaimanapun, timbul persoalan terhadap kesesuaian madu terhadap bayi sehingga terdapat pelbagai jenis kerisauan di kalangan ibubapa. Soalan-soalan seperti “Bolehkah madu diberikan kepada bayi?”, “Adakah madu sesuai untuk bayi yang baru lahir?” dan juga “Benarkah …

Bolehkah madu diberikan kepada bayi? Read More »

Pilihan Set Breastfeeding / Penyusuan Shaklee untuk Ibu Baru

Salam Semua! Hari ni nak kongsi tentang suplemen Shaklee yang khas untuk penyusuan…Ramai ibu yang mengalami masalah kurang susu sebaik sahaja melahirkan, hingga terpaksa menamatkan cita-cita untuk breastfeed baby…sedih kan? Kalau join group-group di Facebook jugak ramai ibu-ibu yang bertanyakan tentang cara menambahkan susu ibu (bagi yang kurang susu), dan rata-rata akan mencadangkan pengambilan makanan …

Pilihan Set Breastfeeding / Penyusuan Shaklee untuk Ibu Baru Read More »