Tips Kehamilan

Tips Minum Air Gula Semasa Mengandung Dengan Cool Dan Bergaya Tanpa Muntah

Bila doktor beritahu berat saya naik agak melampau dan terpaksa buat ujian minum air gula, hati terus rasa berdebar-debar. Bukan berdebar-debar sebab takut ada diabetes, tapi lebih pada berdebar sebab dengar-dengar cerita orang yang pernah minum air gula semasa mengandung ni, katanya Air gula tak sedap langsung dan nak muntah yucks! Haha So of course, …

Tips Minum Air Gula Semasa Mengandung Dengan Cool Dan Bergaya Tanpa Muntah Read More »

8 Cara Dapatkan Kehamilan Menyeronokkan Sampai Tak Sabar Nak Pregnant Lagi

Tempoh 9 bulan hamil perlu dirancang dan dimanfaatkan dengan baik supaya ibu memperolehi pengalaman mengandung yang menyeronokkan. Trauma atau pengalaman hamil yang tak seronok mungkin menyebabkan ibu serik dan fobia nak mengandung lagi.  Apa yang boleh ibu lakukan ya? Ambil Seberapa Banyak Gambar (Atau Video) Sebagai Kenangan Walaupun sewaktu hamil mungkin terasa “Ya Allah, lamanyaaa”, …

8 Cara Dapatkan Kehamilan Menyeronokkan Sampai Tak Sabar Nak Pregnant Lagi Read More »

5 Tips Kurangkan Masalah Lenguh Badan Bila Perut Dah Boyot Trimester Ketiga

Satu masalah yang akan menyerang ibu-ibu hamil, terutamanya waktu trimester ketiga adalah masalah lenguh badan. Saya pun sama, seringkali lenguh badan dan belakang sewaktu hamil di trimester ketiga ni. Paling tak best kalau bangun-bangun pagi dah sakit badan! Nak mulakan hari pun macam malassss aje.. aduhai Hasil pembacaan saya di buku-buku dan internet, saya kumpul …

5 Tips Kurangkan Masalah Lenguh Badan Bila Perut Dah Boyot Trimester Ketiga Read More »

Normal Ke Alahan Semasa Mengandung Sampai Muntah 10 Kali Sehari?

Saya langsung tak ada alahan semasa mengandungkan Iman Nasuha dulu. Bersyukur sangat, sebab tengok ada kawan lain yang mengandung jugak masa tu Ya Allah alahan dia teruk sangat.. kadang-kadang sampai lembik terlantar dekat surau office.. Hampir 80% wanita sebenarnya akan mengalami alahan semasa mengandung, cuma bezanya teruk atau tak teruk sahaja. Ada yang hanya berasa …

Normal Ke Alahan Semasa Mengandung Sampai Muntah 10 Kali Sehari? Read More »

7 Tips Elak Gugur Kandungan Yang Tak Boleh Dipandang Remeh

Kegembiraan sewaktu disahkan hamil sangat tak terkata.. happy! Cahaya mata yang dinantikan setelah sekian lama dan doa yang dipanjatkan tak putus-putus akhirnya berhasil.. anda mengandung! Tapi kegembiraan musnah apabila kandungan gugur. Tak tahu di mana silapnya, dah bermacam cara anda lakukan untuk elak gugur kandungan, tapi begini pula jadinya. Sudahlah susah nak lekat, ni gugur …

7 Tips Elak Gugur Kandungan Yang Tak Boleh Dipandang Remeh Read More »

Kejang Kaki Semasa Mengandung Sampai Bangun Tidur Malam Menangis..Ini Mungkin Membantu

Kejang kaki semasa mengandung (atau tak mengandung sekalipun) adalah salah satu benda yang mengerikan dan let’s be honest, tak ada siapa yang mahu tengah syok-syok tidur, sekali kaki macam ada orang sentap dan terus jadi keras dan rasa sakit kalau bergerak sikit sakit berganda-ganda. Tak ada. Tapi ni lah masalah yang sering dihadapi, terutamanya untuk …

Kejang Kaki Semasa Mengandung Sampai Bangun Tidur Malam Menangis..Ini Mungkin Membantu Read More »

Ibu Ni Tak Lagi Cepat Letih Ketika Mengandung.. Apa Rahsianya?

Bulan puasa ni, cabaran untuk berpuasa bagi ibu mengandung sangat tinggi. Mengandung waktu tak berpuasa pun melepek penat, ni kan pulak waktu puasa. Berganda-ganda pulak rasa cepat letih ketika mengandung bulan puasa ni, kan? Untuk ibu mengandung, rukhsah membenarkan ibu untuk tak berpuasa sekiranya membahayakan kandungan atau diri ibu sendiri. Namun begitu, ramai ibu yang …

Ibu Ni Tak Lagi Cepat Letih Ketika Mengandung.. Apa Rahsianya? Read More »

Cara Tahu Jantina Baby Dalam Kandungan Yang Melucukan.. Tapi Mungkin Berkesan?

Untuk yang dah mempunyai anak, ingat lagi tak waktu sedang mengandung? Ramai pasangan yang tak sabar-sabar nak tahu jantina baby sampai tercuba-cuba bermacam cara yang kadang-kadang macam tak logik pun ada! Ada jugak orang-orang melayu teka menggunakan bentuk perut dan sebagainya.. Sebenarnya, kenapa nak tahu sangat jantina baby sebelum lahir ye? Saya teka aja (saya …

Cara Tahu Jantina Baby Dalam Kandungan Yang Melucukan.. Tapi Mungkin Berkesan? Read More »

4 Kepentingan Makan Vitamin Semasa Hamil? (Khas Buat First Time Mothers)

Penting! Assalamualaikum semua.. Sebaik sahaja bakal ibu disahkan mengandung oleh doktor, perkara pertama yang akan dibekalkan adalah peket-peket vitamin yang doktor cakap wajib dimakan untuk tumbesaran baby, kesihatan bakal ibu dan sebagainya. Selalunya, doktor akan berikan Obimin (sejenis multivitamin), pil asid folik dan juga pil kalsium, sekiranya ibu tak berapa lalu nak minum susu. Nah, …

4 Kepentingan Makan Vitamin Semasa Hamil? (Khas Buat First Time Mothers) Read More »

6 Langkah Mengawal Selera Makan Sewaktu Hamil

Sewaktu zaman awal-awal disahkan hamil, saya, seperti ramai lagi bakal-bakal ibu di luar sana terasa seperti dilanda masalah kelaparan yang melampau. Asal nampak makanan mesti nak makan, kalau bukan waktu makan pun, terfikir-fikir tentang makanan dan mulalah tak berapa nak senang duduk. Fenomena lapar ketika hamil ini dipanggil fenomena “mengidam”, bak kata orang tua. Tengok, …

6 Langkah Mengawal Selera Makan Sewaktu Hamil Read More »