Set Mengandung / Kehamilan

Normal Ke Alahan Semasa Mengandung Sampai Muntah 10 Kali Sehari?

Saya langsung tak ada alahan semasa mengandungkan Iman Nasuha dulu. Bersyukur sangat, sebab tengok ada kawan lain yang mengandung jugak masa tu Ya Allah alahan dia teruk sangat.. kadang-kadang sampai lembik terlantar dekat surau office.. Hampir 80% wanita sebenarnya akan mengalami alahan semasa mengandung, cuma bezanya teruk atau tak teruk sahaja. Ada yang hanya berasa …

Normal Ke Alahan Semasa Mengandung Sampai Muntah 10 Kali Sehari? Read More »

7 Tips Elak Gugur Kandungan Yang Tak Boleh Dipandang Remeh

Kegembiraan sewaktu disahkan hamil sangat tak terkata.. happy! Cahaya mata yang dinantikan setelah sekian lama dan doa yang dipanjatkan tak putus-putus akhirnya berhasil.. anda mengandung! Tapi kegembiraan musnah apabila kandungan gugur. Tak tahu di mana silapnya, dah bermacam cara anda lakukan untuk elak gugur kandungan, tapi begini pula jadinya. Sudahlah susah nak lekat, ni gugur …

7 Tips Elak Gugur Kandungan Yang Tak Boleh Dipandang Remeh Read More »

Ibu Ni Tak Lagi Cepat Letih Ketika Mengandung.. Apa Rahsianya?

Bulan puasa ni, cabaran untuk berpuasa bagi ibu mengandung sangat tinggi. Mengandung waktu tak berpuasa pun melepek penat, ni kan pulak waktu puasa. Berganda-ganda pulak rasa cepat letih ketika mengandung bulan puasa ni, kan? Untuk ibu mengandung, rukhsah membenarkan ibu untuk tak berpuasa sekiranya membahayakan kandungan atau diri ibu sendiri. Namun begitu, ramai ibu yang …

Ibu Ni Tak Lagi Cepat Letih Ketika Mengandung.. Apa Rahsianya? Read More »

Seksanya Sembelit Ketika Mengandung Sampai Takut Nak ke Tandas! (Tak Lagi)

Fuh… seksa sembelit memang tak siapa yang nak lalui. Sudahlah tak ada mood nak membuang, tapi memikirkan berhari-hari dah tak buang dan pinggang pun dah sakit, perut dah buncit, gagahkan jugak diri nak ke tandas. Kerasnya Ya Allah, mengalahkan batu. Kalau nasib tak baik, keluar tapi berdarah-darah. Buasir. Sembelit ketika mengandung lebih lebih lagi teruk …

Seksanya Sembelit Ketika Mengandung Sampai Takut Nak ke Tandas! (Tak Lagi) Read More »

Cara Tahu Jantina Baby Dalam Kandungan Yang Melucukan.. Tapi Mungkin Berkesan?

Untuk yang dah mempunyai anak, ingat lagi tak waktu sedang mengandung? Ramai pasangan yang tak sabar-sabar nak tahu jantina baby sampai tercuba-cuba bermacam cara yang kadang-kadang macam tak logik pun ada! Ada jugak orang-orang melayu teka menggunakan bentuk perut dan sebagainya.. Sebenarnya, kenapa nak tahu sangat jantina baby sebelum lahir ye? Saya teka aja (saya …

Cara Tahu Jantina Baby Dalam Kandungan Yang Melucukan.. Tapi Mungkin Berkesan? Read More »

Tambah Tenaga Ketika Mengandung Supaya Tak Melepek Kepenatan

Kenapa ibu-ibu mengandung tercari-cari makanan sesuai untuk tambah tenaga ketika mengandung?Bayangkan anda seringkali terasa penat, letih dan lesu setiap hari selepas waktu kerja? Kerja yang banyak dan mencabar menyebabkan anda perlu berfikir pada kapasiti penuh, back-to-back meeting, dan sebagainya. Terpaksa pula memandu hampir satu jam lamanya sebelum sampai ke rumah. Dan satu hari, anda dapat …

Tambah Tenaga Ketika Mengandung Supaya Tak Melepek Kepenatan Read More »

4 Kepentingan Makan Vitamin Semasa Hamil? (Khas Buat First Time Mothers)

Penting! Assalamualaikum semua.. Sebaik sahaja bakal ibu disahkan mengandung oleh doktor, perkara pertama yang akan dibekalkan adalah peket-peket vitamin yang doktor cakap wajib dimakan untuk tumbesaran baby, kesihatan bakal ibu dan sebagainya. Selalunya, doktor akan berikan Obimin (sejenis multivitamin), pil asid folik dan juga pil kalsium, sekiranya ibu tak berapa lalu nak minum susu. Nah, …

4 Kepentingan Makan Vitamin Semasa Hamil? (Khas Buat First Time Mothers) Read More »

Set ibu mengandung dari shaklee super lengkap, superior!

“Peninglah nak cari set lengkap untuk mengandung ni..”, ini anak pertama, boleh cadangkan set yang sesuai tak? Kenapa perlu makan vitamin-vitamin ni? Nah, ini antara soalan yang sering saya terima daripada bakal-bakal ibu yang sedang hamil. Saya tentunya akan cadangkan set mengandung dari Shaklee yang saya dah pernah gunakan dan uji sendiri keberkesanannya, namun sesetengah …

Set ibu mengandung dari shaklee super lengkap, superior! Read More »

6 Langkah Mengawal Selera Makan Sewaktu Hamil

Sewaktu zaman awal-awal disahkan hamil, saya, seperti ramai lagi bakal-bakal ibu di luar sana terasa seperti dilanda masalah kelaparan yang melampau. Asal nampak makanan mesti nak makan, kalau bukan waktu makan pun, terfikir-fikir tentang makanan dan mulalah tak berapa nak senang duduk. Fenomena lapar ketika hamil ini dipanggil fenomena “mengidam”, bak kata orang tua. Tengok, …

6 Langkah Mengawal Selera Makan Sewaktu Hamil Read More »

Set Kehamilan Shaklee Jimat 20% Pilihan Ibu Mengandung

Sebaik sahaja setiap ibu dapat tahu bahawa beliau sedang membawa seorang lagi khalifah Allah di muka bumi ini, saya yakin ibu pasti mahukan yang terbaik untuk khalifah kecil itu. Saya pun tidak ketinggalan. Sebaik sahaja saya tahu bahawa saya mengandung, saya telah menjalankan research untuk pastikan saya mengambil suplemen yang terbaik untuk si kecil 🙂 …

Set Kehamilan Shaklee Jimat 20% Pilihan Ibu Mengandung Read More »