5 Makanan Rendahkan Kolesterol Untuk Elak Strok Mengejut

Kolesterol adalah satu masalah yang nampak remeh, tapi bahaya. Kolesterol yang tidak dikawal akan menyebabkan masalah lain yang lebih fatal, seperti serangan jantung mengejut.

Nak beli butter ke marjerin? Marjerin tinggi kolesterol, so nak beli butter lah.

Aku gemuk.. untunglah orang kurus, semua boleh makann

Banyak salah faham berkaitan kolesterol. Antaranya

  • orang kurus takkan ada masalah kolesterol
  • tiada makanan merendahkan kolesterol, semua makanan sama saja
  • saya dah makan ubat kolesterol, so saya boleh makan apa saja sesuka hati saya
  • makanan bergoreng, kalau saya makan sikit saja tak ada masalah

Kolesterol sebenarnya berkait rapat dengan gaya pemakanan dan lifestyle seseorang. Bukan asal kurus je, confirm bebas kolesterol. Semua orang terdedah pada risiko masalah kolesterol sekiranya tak jaga makan dan malas bersenam.

Apa Itu Kolesterol Sebenarnya?

Kolesterol adalah bahan berlemak yang ada dalam darah kita dan dihasilkan oleh hati. Badan kita menggunakan kolesterol untuk pelbagai fungsi, antaranya untuk menukarkan cahaya matahari menjadi vitamin D, untuk menghasilkan sesetengah hormon dalam badan dan komponen dalam tisu badan. Ini adalah kolesterol “baik”, atau HDL.

Ada sejenis kolesterol lagi yang dipanggil kolesterol “jahat” atau LDL. LDL ini menyebabkan pengumpulan “plak” pada arteri atau salur darah kita yang akan menyebabkan dua masalah:

pertamanya, salur darah akan jadi sempit. Darah dan oksigen akan kurang sampai kepada organ dan bhagian badan menyebabkan kita rasa mudah penat, dan boleh menyebabkan tekanan darah tinggi juga.

Keduanya, ia boleh menyebabkan blood clot yang akan menyumbat salur darah dan menyebabkan serangan jantung dan strok.

Normally, sekiranya anda berjumpa doktor dan didapati mempunyai paras kolesterol yang lebih dari normal, anda akan dinasihatkan untuk mula mengubah gaya pemakanan. Jadi, apa makanan merendahkan kolesterol yang anda boleh ambil?

5 MAKANAN RENDAHKAN KOLESTEROL YANG TERBAIK

1. Oat, oat bran dan makanan tinggi serat terbaik sebagai sarapan rendahkan kolesterol

Oat adalah antara makanan yang sangat baik sebab ia tinggi serat larut. Serat larut boleh membantu mengurangkan paras kolesterol buruk dalam darah anda. Ia menghalang penyerapan kolesterol jahat ke dalam darah.

Pengambilan 5-10 gram serat larut atau lebih adalah disarankan.

Untuk panduan, satu setengah cawan oatmeal yang dimasak kosong akan berikan badan kita 6g serat larut. Jika kita buat overnight oat dengan tambah buah-buahan seperti pisang, epal, kismis, serat larut akan ditambahkan lagi sekitar 4g.

2. Ikan berlemak sebagai sumber utama makanan rendahkan kolesterol

Makan ikan lemak boleh menjaga jantung supaya sihat kerana ikan berlemak mempunyai omega-3 yang tinggi.  Asid lemak omega 3 ni boleh membantu mengurangkan tekanan darah dan risiko darah tersumbat.

Dan untuk orang yang memang telah terkena serangan jantung, pengambilan asid lemak omega 3 ini boleh mengurangkan risiko mati mengejut.

Persatuan Jantung Amerika menggalakkan pengambilan sekurang-kurangnya dua hidangan ikan seminggu.

Antara jenis ikan yang tinggi asid lemak omega3 adalah kembung, herring, sardin, salmon, halibut.

Tapi sekiranya kita tak suka makan ikan, asid lemak omega 3 turut boleh didapati dari minyak kanola dan flaxseed.

3. Kekacang seperti walnut, badan dam sebagainya sebagai kudapan makanan rendahkan kolesterol

Kekacang kaya dengan asid lemak HDl yang bantu jaga saluran darah kita.

Cuma, pastikan kacang pilihan kita tak disalut gula atau garam berlebihan.. risau masalah lain pula nanti!

4. Minyak zaitun sebagai minyak masak makanan rendahkan kolesterol

Minyak zaitun campuran antioksidan yang kuat yang boleh mengurangkan kolesterol LDL tapi tidak merendahkan kandungan kolesterol baik HDL.

Anda boleh gunakan minyak zaitun secara mentah, untuk tumisan sayuran atau tambahkan dengan cuka dan gunakan sebagai salad dressing.

5. Amalkan supplemen yang membantu mengurangkan paras kolesterol

Selain makanan di atas, anda juga boleh amalkan supplemen yang target secara spesifik untuk rendahkan kolesterol jahat dan tinggikan kolesterol baik.

produk turunkan kolesterol tinggi

 

Dalam set ini, anda akan dapat antioksidan yang sangat kuat untuk menjaga saluran darah supaya tak rosak akibat plak kolesterol, asid lemak omega-3 gred farmaseutikal yang tinggi kualitinya dan fitosterol yang akan halang kolesterol dari makanan untuk masuk ke dalam salur darah.

Boleh baca lebih lanjut fungsi setiap item dalam set kolesterol ini di sini

Dan, banyak testimoni yang memberangsangkan dari pengambilan set kolesterol ini!

makanan rendahkan kolesterol
Kolesterol turun ke paras normal
makanan rendahkan kolesterol
Kolesterol turun selepas makan Phytocol dan Omega, supplemen dalam set kolesterol Shaklee
makanan rendahkan kolesterol
Ambil set premium kolesterol (vivix, phytocol dan omega) dan bacaan kolesterol turun dari 6.5 kepada 4.4
makanan rendahkan kolesterol
Kolesterol tak turun walaupun makan ubat dari hospital. bila topup dengan phytocol, turun!
makanan rendahkan kolesterol
Customer beli twinpack Vivix dan amalkan vivix, kolesterol makin turun dan pening kepala berkurangan
makanan rendahkan kolesterol
Doktor beri omega dari klinik tapi tak ada perubahan. Lepas ambil omega, terkawal. Alhamdulillah. Omega guard Shaklee berikan omega 3 gred farmaseutikal yang terbaik.

Anda boleh dapatkan Set Kolesterol Premium ni melalui dua cara:

Pertama, boleh beli secara terus dari syarikat Shaklee dengan tekan link ini “Tekan sini untuk beli dari Shaklee secara terus“. Anda perlu isikan butiran yang diminta dan buat bayaran melalui kredit / debit kad, dan selepas berjaya, Shaklee akan hantarkan produk kepada anda melalui GDEX / CityLink.

Kedua, anda boleh beli melalui saya dengan tekan link ini “Hubungi Saya Melalui Whatsapp“. Saya akan uruskan order anda dan hantarkan secara pos atau COD sekiranya anda berada di sekitar Shah Alam, Subang dan central KL.

Tapiiiii sekiranya anda sukakan barang pada harga terendah, ??

cara daftar ahli shaklee

Putri Zulaikha,

Pengedar Shaklee ID 917819

Klik untuk Sms/Whatsapp 017-6021189

Klik untuk ke instagram
Klik untuk ke Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge