Ubat Kecutkan Fibroid Dari 13cm ke 2 cm Dalam Masa 3 Minggu Tanpa Pembedahan

Sekiranya anda sedang mencari ubat kecutkan fibroid, berkemungkinan anda ada masalah ini.

Perut nampak buncit, tapi bila buat pregnancy test mesti negatif. Lepas tu bila datang bulan, darah sangat banyak keluar sampai bocor2 pad. Perut pun sakit lain macam, tapi tak tau punca.

Betul ke?

Untuk pastikan ia adalah fibroid, sangat disarankan untuk anda pergi check dengan doktor. Tapi kalau ikut simptom, berkemungkinana anda ada masalah fibroid.

Apa itu Fibroid?

Fibroid adalah ketumbuhan dalam yang berasal dari otot rahim. Bila kandungan hormon estrogen dalam tubuh wanita terlalu tinggi, fibroid boleh terjadi.

Fibroid pada asalnya tak merbahahay, dan selalunya akan hilang sendiri pada waktu menopause.

Tapi fibroid yang aktif membesar akan berikan masalah begini:

Pertama, sukar dapat anak. Sel fibroid akan melekat pada dinding rahim dan menyebabkan embryo sukar atau tiada ruang nak melekat pada dinding rahim. Ada jugak yang mendapat fibroid selepas embryo melekat, menyebabkan embryo susah nak membesar.

Kedua, pendarahan yang terlalu banyak sewaktu datang bulan. Fibroid menyebabkan salur darah behampiran uterus banyak dan mengembang. Akibatnya, wanita mungkin ada masalah hilang darha yang banyak sehingga boleh lesu dan anemia sewaktu datang bulan.

Ketiga, maslah buang air. Fibroid akan menekan pundi kencing buatkan kita rasa asyik nak terkencing, dan menekan usus kita buatkan susah nak buang air besar.

Sekiranya fibroid anda aktif membesar, anda mungkin akan mengalami masalah ini.

Disarankan agar berjumpa doktor untuk mengetahui dengan pasti saiz dan jenis fibroid anda.

ubat kecutkan fibroid
Fibroid yang sering ditemui di kawasan uterus

 

Apa Rawatan Pesakit Fibroid?

Ada beberapa rawatan yang boleh diambil untuk mengecutkan fibroid. Antaranya:

1/ Ubat untuk kurangkan hormon estrogen

Ubat kurangkan hormon estrogen seperti Lupron, Synarel akan kurangkan kandungan hormon estrogen dan progesteron supaya fibroid berhenti membesar dan mula mengecut. Ia tidak membuang fibroid secara keseluruhannya. Kesan sampingan ubat ni adalah kita akan seolah2 nak menopause

2/ Pembedahan buang fibroid

Sekiranya fibroid terlalu besar, doktor mungkin cadangkan untuk fibroid dibuang. Pembedahan akan membuang fibroid secara total tapi tidak 100% menjamin fibroid tidak akan berulang. Ia boleh berulang sekiranya kita tidak ubah gaya hidup. Kekurangan pembedahan juga (yang menjadikan ia tidak digemari ramai) adalah risiko pendarahan sewaktu pembedahan yang mungkin akan menyebabkan rahim dibuang. Jadi tak boleh mengandung lagi.

Dua cara ini adalah cara yang sering dicadangkan oleh doktor sekiranya anda didapati ada masalah fibroid.

Tapi sebenarnya, fibroid boleh kecut dengan semulajadi melalui pemakanan yang padat dengan nutrisi tertentu.

Ini boleh kita jadikan ikhtiar untuk pujuk doktor supaya tidak bedah. Kalau kita amalkan cara di bawah dan fibroid mengecut, inshaAllah doktor pun akan mudah untuk memberi kelonggaran.

Cara Semulajadi Kecutkan Fibroid

#1 Kurangkan Makanan Bergula, Berlemak dan Bergoreng

Makanan sebegini akan meningkatkan lagi hormon estrogen dalam badan.

#2 Tingkatkan Pengambilan Makanan yang Mengandungi Progesteron Semulajadi

Ini adalah untuk mengimbangi kandungan estrogen dalam badan kita tadi. Ingat, fibroid terjadi bila hormon estrogen melebihi kandungan hormon progresteron. Contoh makanan adalah keledek merah dan keledek ungu. Boleh cuba ambil makanan ini 2-3 kali seminggu.

#3 Amalkan makanan tinggi antioksida

Seperti buah2an beri, citrus dan sebagainya. Antioksidan telah dikaji mampu membantu mengecutkan fibroid.

#4 Tukar kepada makanan organik

Tukar ayam dan daging kepada ayam dan daging organik. Ayam yang tidak organik berkemungkinan telah disuntik dengan hormon yang akan mengganggu hormon badan kita pula.

#5 Amalkan supplemen semulajadi

Supplemen semulajadi dari Shaklee ini akan membantu memperbaiki sel dan mengandungi antioksidan yang sangat tinggi untuk bantu kecutkan fibroid. Ia juga akan membantu memperbaiki paras hormon estrogen dalam badan.

ubat kecutkan fibroid

Dalam set Vitamin Untuk Fibroid ini, ada Vivix yang sangat tinggi antioksidan, dan juga vitamin A, C dan E yang juga merupakan antioksidan yang akan membantu mengecutkan sel fibroid. Omega guard pula adalah antiradang yang akan mengurangkan kesakitan akibat fibroid tersebut.

ubat kecutkan fibroid

Saya kongsikan kisah benar dari rakan saya, Puan Fatihah yang disahkan mempunyai fibroid bersaiz 13.3 cm dan beliau telah mengamalkan full set Fibroid Shaklee sehingga fibroidnya berjaya kecut dalam masa 3 minggu.

KISAH FIBROID KECUT DARI 13.3 CM KEPADA 0 CM DALAM MASA 3 MINGGU DENGAN UBAT KECUTKAN FIBROID SEMULAJADI

2 bulan lepas (23 November 2016) saya scan fibroid, doktor maklumkan saiz fibroid waktu itu 13.3cm.

Tak terkata betapa gelapnya duniabila tahu. Sakit fibroid ini macam contraction nak bersalin.

Waktu di klinik doktor bagi pain killer untuk masalah saya ini. Saya tanya doktor, “Ada ubat tak untuk fibroid saya ini?”

Doktor jawab tiada selain painkiller. Tapi kalau fibroid awak buat rasa sakit, memang kena operate untuk buang.

Operate fibroid ini ada 2 risiko :

1- Jika berlaku pendarahan, awak kena buang rahim sebab fibroid ini terlampau besar
2- Fibroid akan berulang iaitu ada balik

Saya jawab “Takpe, supplement Shaklee ada banyak doktor.” Doktor hanya gelak sebab doktor kata supplement bukan ubat.

Tapi saya nekad nak usahakan juga.  “Ok doktor, bagi saya masa sebulan, saya akan datang scan semula fibroid ni.”

Lebih kurang 3 minggu selepas itu (14 Disember 2016) saya datang hospital untuk follow-up dan scan.

Doktor pertama godek-godek scanner tapi tak nampak apa-apa. Wah dah berbunga hati saya masa ni. Untuk double confirm, doktor panggil Pakar Sakit Puan untuk tolong check.

Setelah di ukur, tak sangka fibroid saya yang 3 minggu lepas bersaiz 13.3 cm sampai rasa sakit macam contraction; sekarang dah kecut dalam 2.3 cm!

Syukur sangat-sangat. Tuhan saja yang tahu betapa lega dan gembiranya saya masa itu.

Doktor pun terkejut tanya apa yang saya makan. Alhamdulillah saya amalkan Set Fibroid Shaklee dengan konsisten dan pengambilan extra-dose.

Semua ini tetap atas izin Allah.

-Puan Fatihah

 

 

NAK DAPATKAN UBAT KECUTKAN FIBROID INI JUGA?

Saya yang baca pengalaman Pn Fatihah pun berasa lega. Tak perlu pembedahan dan tak ada risiko dibuang rahim, itu paling penting untuk kita wanita.

Jika anda pun sedang tercari2 cara nak kecutkan fibroid dan nak cuba ubat kecutkan fibroid semulajadi ini juga supaya tak perlu pembedahan, anda boleh terus buat pembelian menggunakan kredit / debit kad dengan klik link di bawah.

ubat kecutkan fibroid

Anda juga boleh hubungi saya dengan klik link di bawah ini untuk dapatkan produk tersebut. Setiap pembelian dari saya akan disertakan dengan cara makan yang betul khas untuk masalah fibroid (yang anda mungkin tak akan dapat dari sumber lain).

Ubat Kecutkan Fibroid

 

Putri Zulaikha,

Pengedar Shaklee ID 917819

Sms/Whatsapp 017-6021189 atau klik terus sini –> http://tanyaputriblog.wasap.my

website : https://www.putrizulaikha.com
instagram : https://www.instagram.com/beauty_byputri/
fb : https://www.facebook.com/putrizulaikha.amin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *