Invest, then see it through

The concept of “investing in dreams” ni suami Put yang ajar.

Lima tahun lepas, Put pejam mata beli Medela Freestyle ni sebaik saja tahu Put mengandung dan decide nak breastfeed Iman Nasuha.

Masa tu, harga pam medela ni mahal jugak. Ribu riban macam beli handphone dah gayanya..

Tapi bila Put suarakan pada suami Put “Kita cari yang murah sikit lah bang, mahal benor gayenye ni ha”, suami Put respon “tak apa, investment”

Investment katenya and I was like “Ok la hang bayor, invest la berapa pun tak kisahhh”

But true enough, pam ni la yang Put carry kemana-mana, pagi petang siang malam. Sayang medela ni dah sama dengan sayang anak.

And today, sambil2 pam Put termenung sendirian dan ter-reflection sekejap.

Pam ni bukan sebarang pam.
Medela Freestyle ni taught me two things:

Yang pertamanya : Know what you want, and don’t be kedekut sangat to invest in it.

Dari awal pregnancy lagi Put tahu yang Put nak breastfeed, and apa apa jadi pun aku NAK jugak breastfeed.

So with that goal in mind,

we invested in paying for breastfeeding classes;
invested in countless buku berkaitan penyusuan;
And of course, invested in a good pump – this Freestyle.

Tapi…. tahu tak Iman Nasuha tu tak fully breast-fed pun? Luls

Lahir2 je asyik menangis-nangis perut kembung macam tak cukup susu, and susu Put pun malu2 je nak keluar, and first timer kan – pegang baby pun berpeluh2 tak pandai, risau sikitttt je lagi baby tergolek.

So we supplement with FM on Day 1.

Tapi sebabkan we have invested so much in knowledge, and gadget, kami usahakan juga.

Put pam tanpa putus asa setiap 2 jam.
Malam-malam baby bangun minum botol, mak kat sebelah berlinangan air mata pam susu yang keluar pun ciput je.

And on day 3 – yessss berjaya feed her one feeding full breastmilk, and she was on mama’s milk from there onwards.

Moralnya?

Nasib baik invest in classes, so tak panic sangat tengok susu setitik dua je masa awal2 pam tu.

Nasib baik invest in good breastpump yang senang nak angkut and flexible sangat, sambal emo dan nangis pun masih boleh pam, no hal

Nasib.baik.INVEST.

So similarly in business, or in life, or in your career,

Know what you want, and INVEST.

The investments don’t have to be in monetary forms pun…

Invest masa untuk tulis blog bisnes;
Invest duit untuk pergi attend kelas “Excel” untuk yang work with massive data; or
Invest beli paid apps untuk buat poster cecantik..

pokoknya, INVEST.

Jangan takut untuk invest because what you invest in – they GROW.

Dengan syarat; dan ni jugak adalah pengajaran kedua pam susu Put hari ni:

Bila dah invest macam-macam, please USE.

Beli pam tapi tak pam, apa guna?
Pergi kelas Excel tapi lepas tu tak pernahnya nak try guna “macro” tu, mereput la ngko situ…
Dah spend RM80 nak cuba bisnes tapi buat pun nak-tak-nak? Acano nak tolong tu? Hmmm

Jangan invest macam2 tapi effort selepas investment tu tarak.
Hasil pun 100% confirm tarak la jugak..

Once you have invested, SEE IT THROUGH.

Macam Put ni ha.

Dah beli Medela mahal2, nah ambik lah breastfeed lah anak2mu dengan riang ria gembira tanpa duka…

Ingat ye kawan2,
Invest, then see it through.
Make our investments count!

PS: Ada sapa2 nak invest RM80 untuk mula bisnes Shaklee, and then SEE IT THROUGH untuk dapatkan part-time income berates kali ganda dari investment tu? You know who to calllll (me). Read 5 Sebab Peribadi Put cuba bisnes ni, dan stuck with it until today.

 

x,

Put

whatsapp : http://tanyaputriblog.wasap.my
website : https://www.putrizulaikha.com
instagram : https://www.instagram.com/beauty_byputri/
fb : https://www.facebook.com/putrizulaikha.amin

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *