Kasihannya Aku Tengok Kau Makan Suplemen Tambah Susu Badan ni…

Ada kawan Put pernah cakap yang beliau kesian tengok Put.

“Kenapa?” tanya Put. Musykil jugak aku, dah kenapa tiba-tiba dia kesian bagai kan..

“Sebab ko kena ambil suplemen tambah susu badan untuk maintain production susu ko. Si XX tu dia breastfeed jugak anak dia tapi tak makan supplemen apa2 pun, makan makanan biasa je, milo, kurma, gitulah. Dapat breastfeed jugak.”

Like…? 🤔 Hmmm speechless jugak kejap 🙄.

Tapi tak apa lah.
Put raikan perbezaan pendapat.

Tapi sebabkan ni blog Put dan Put suka nak share kan, Put nak tulis ni;

Jangan kasihankan Put.
Don’t waste your energy on unnecessary pity.

suplemen tambah susu badan

 

  1. Perlu ke Suplemen Tambah Susu Badan?

Kalau you hadam betul2 ilmu breastfeeding, you will know the basics to successfully maintain production adalah;

Satu, air yang cukup.
Dua, jangan miss pam.
Tiga, makan jangan miss – kena lengkap karbo, protein, dan sayuran buahan. In fact, sayur and buah tu lebih2kan sikit. Lebih banyak lagi bagus.
Empat, relax, chill, jangan stress. Stress akan merudumkan susu you..

Lagi ada banyak rules lain tapi cukup lah empat ni dulu.

So jom tengok satu2.

Rule #1 – Air yang cukup.
OK kawtim. Semua orang boleh monitor air masing2 kan? Ini senang saja nak control.

Rule #2 – Jangan miss pam.
Ni mencabar sikit sebab rule of thumb, paling lama tak pam = 4 jam. Lebih dari tu, susu akan mula drop.

Dan penting jugak untuk pam waktu awal pagi (12pm – 5pm) sebab waktu ni adalah waktu nak beri signal pada badan untuk buat susu dengan lebih banyak lagi for the day.. Lagi bagus ko bangun pam pastu tahajud sepam, haaa

Tapi yang ni, tak semudah rules #1.

Masalah pertama, kebanyakan kita kerja mungkin sibuk tak sempat nak follow rules untuk pam dengan kerap.

Masalah kedua -> bila balik dah penat2 kerja, urus rumah, main dengan anak, masak dan sebagainya, memang agak mustahil la kan untuk bangun malam dengan istiqamah. Mungkin kita hanya set alarm, pastu snooze kan je sampai pagi hahaha (happened to me a LOT of times also hadoii)

So, possibility untuk kantoi rule #2 adalah tinggi.

Then jom tengok rule #3 pulak.
Ni malas nak elaborate sangat sebab… tengok je lah pattern pemakanan sendiri ok? Sendiri makan, sendiri judge. Banyak gula? Suka milo? Suka maggi? Tinggi karbo, tinggi protein tapi ehhh no like sayur? I don’t want to judge you but you judge you please.

Possibility untuk fail pun tinggi…

Rule #4 – anybody in this world is stress-free? I doubt so. Tambah2 dah jadi mak kiasu macam I ni, memang agak mudah lah nak stress..

So dah kalau rule #2 – #4 asyik nak failll je, camne nak breastfeed gini?

So prinsipnya mudah saja.

You nak breastfeed, you buat lah whatever it takes to succeed.

WHATEVER IT TAKES tau.

Cuba ubah pemakanan supaya seimbang dan sihat, because the quantity and more importantly, the QUALITY, of your breastmilk depended on it.

Cuba sehabis baik.
Stress pun, kena kawal.

And the best part is, you punya badan tu you sorang je tau dan kenal.

You stress ke, you je yang tau.
You makan elok ke tak, you je yang tau.

So try your best.

And as for me, kenapa Put amalkan supplemen?

1) Hidup yang sibuk. I work, I play with kids, I do house chores, and I build business. Semua ni menuntut waktu yang banyak dan selalunya, memang tidur lambat. I cant afford untuk jatuh sakit, atau jadi tak larat nak bangun malam untuk pam susu. I just….cannot. Kesian baby I kot mak dia ambil ringan je pasal susu dia … So contohnya dengan amalkan ostematrix, it helps to give me quality sleep. Tidur sikit je tapi takde la mengantuk over sampai nak bangun pam susu pun malas, pergi kerja pun asyik mengantuk, dan sebagainya..

2) I know my diet is not ideal. Put cuba untuk makan seimbang, makan sihat – but I tahu yang makanan I tak complete, sugary, etc. There are also a whole debate of food losing its nutrients through our cooking method, tanah recycle, etc but lets not go there today. Sufficient untuk I tahu yang my everyday diet tak cukup lengkap untuk provide the best nutrients for my body untuk kekal bertenaga, also for my breastmilk to be nutritious for my baby.

3) Certain nutrients are required to help us manage stress well. Mungkin macam magic ke ape but have you ever wondered why some people can tolerate stress well, while some flip up over the smallest thing? Ada kaitannya dengan nutrisi dalam badan. And tau kan kalau badan stress, susu drop?

4) Supaya badan I susah sakit. Bila sakit – mood nak mengepam pun malas. Familiar kan susu drop lepas demam seminggu? Kenapa agaknya drop tu? Sebab you tak pam. So daripada biarkan badan sakit, lagi lah bagus I amalkan supplemen for immunity…

Sebab tu Put amalkan supplemen.

This is my way to “do whatever it takes” untuk succeed.
So, toksah lah kesian2 plak…

Yang patut dikasihankan?

Orang yang nak breastfeed tapi selalu complain susu asyik drop, lepas tu stress, suruh bangun malam buat power pumping tak larat sebab katanya “aku kerja busy. Tak larat nak bangun malam”, yang kasi alasan “I don’t like sayur so milk booster aku milo 3 gelas sehari” tapi bila kita cadangkan untuk try supplemen?

“Aku nak breastfeed tanpa supplemen,” jawabnya.

Pastu komplen susu drop,
Pastu komplen kena start campur susu,
Pastu pandang susu kita and cakap “ko untunglah, genetik banyak susu..”

Eh dia ni, aku lepik kang baru tau hohoho😁

But seriously, try your BEST mums.
Your VERY BEST, and nothing else.

And of course, ini merujuk pada mak2 yang nak breastfeed je ya..

Yang memang niat takmo breastfeed, niat nak campur susu, niat nak FM sejak lahir, also up to you as I am sure you dah consider semua pros and cons.

Because at the end of the day, whatever goal we have for our baby, remember;

only our BEST effort ever.

😊

Oh dan kalau berminat nak tau apa suplemen tambah susu badan yang Put makan, sampai

  • larat bangun malam-malam untuk breastfeed dan pam susu, buat power pumping semua tu
  • mood sentiasa happy dan ceria sampaikan susu melimpah2 keluar
  • belakang tak berapa sakit sebab kalsium cukup
  • tidur sikit je (sebab baby bangun malam dan Put pun buat bisnes online, hihi) tapi pergi kerja pagi tak mengantuk pun;

..ini lah dia.

Put ambik yang premium.

Dan untuk mak2 yang bercita2 tinggi macam Put ni, so very the recommended lah ni!

Suplemen Tambah Susu Badan

Dapatkan Set Penyusuan Premium korang dari Put untuk dapatkan panduan cara makan yang lengkap – I will be more than happy to help!

 

Putri Zulaikha
Founder, Cheetah Family
FB : Putri Zulaikha Amin
IG : beauty_byputri
Contact me here –> http://tanyaputri.wasap.my

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge