Cara Melancarkan Nifas Untuk Elak Penyakit Wanita Di Kemudian Hari

Darah nifas adalah darah yang keluar dari faraj wanita selepas melahirkan anak.

Tempoh waktu pula berbeza-beza, ada yang keluar nifas tak sampai sehari,  dan ada juga yang mengambil hingga 60 hari sebelum nifasnya betul-betul kering.

Nifas adalah proses semulajadi badan wanita untuk membersihkan rahim. Nifas yang keluar akan mengangkut sekali sisa-sisa plasenta, dinding rahim dan kekotoran dari bayi sewaktu dalam kandungan sekaligus membersihkan rahim ibu.

Nifas yang tidak lancar adalah tanda pembersihan yang tidak efektif. Ini akan memberikan kesan buruk. kepada kesihatan wanita di kemudian hari, dan mungkin menjadi punca kepada pelbagai sakit puan sepertii cyst, kanser rahim dan sebagainya.

Sekiranya darah nifas tak dapat keluar dengan lancar, ibu mungkin:

  • Mengalami masalah sengugut teruk pada waktu datang haid selepas bersalin
  • Muka berjerawat, kusam dan naik jeragat
  • Badan sering lemah dan lesu
  • Mudah sakit kepala
  • Lingkaran gelap bawah mata terjadi
Oleh yang demikian, penting untuk ibu memastikan darah nifas betul-betul keluar dengan lancar sehingga bersih sewaktu dalam tempoh berpantang.
Ada ibu yang memikirkan tempoh nifas yang pendek adalah lebih baik sebab “darah” cepat habis.. Ini mungkin benar sekiranya benar-benar segala kekotoran rahim telah keluar, tapi sekiranya “cepat habis” nifas tanpa pembersihan rahim yang sempurna, ibu mungkin terdedah dengan pelbagai risiko kesihatan di kemudian hari.
Antara amalan berpantang yang dipercaya boleh membantu mengeluarkan darah nifas dengan baik:
  • Bersauna. Sauna akan memanaskan badan dan membantu proses pengecutan rahim. Sewaktu rahim mengecut, darah-darah kotor akan dikeluarkan dari badan
  • Menyusukan badan. Memang dah diketahui penyusuan badan membantu mengecutkan rahim lebih cepat. Waktu menyusu akan terasa sengal di rahim, tanda rahim kecut dan darah sedang dikeluarkan
  • Berpantang yang sejuk-sejuk seperti ais
  • Mengamalkan herba terpilih yang memanaskan badan, tapi awas, pemakanan herba terlalu awal boleh menyebabkan bayi cirit-birit
  • Mengamalkan supplemen tertentu yang membantu membetulkan hormon wanita dan memulihkan tenaga sel
Dari faktor suplemen, GLA Complex dan Vivix adalah antara dua suplemen yang sangat sesuai diambil sewaktu pantang untuk bantu melancarkan nifas dan mempercepat kesembuhan ibu.
GLA Complex membetulkan hormon badan ibu yang dah bercampur-campur sewaktu mengandung dan melahirkan. Hormon badan yang betul akan membantu menyahkan kekotoran secara semulajadi dan total.
Vivix pula dah cuba diamalkan oleh ramai ibu untuk berpantang. Kandungan Resveratrol dalam sesudu Vivix menyerupai resveratrol dalam 100 gelas wain merah – memberi efek “panaskan badan” yang sangat serasi dengan ibu berpantang.
Kandungan resveratrol dalam Vivix juga membantu membaik pulih sel dari peringkat DNA, yang membantu ibu pantang pulih dengan pantas melalui pengeluaran darah nifas yang elok dan tidak terbantut.
Selain daripada membantu melancarkan darah nifas, Vivix juga dah terbukti membantu mempercepatkan penyembuhan luka, maka sangat-sangat disyorkan untuk ibu yang melahirkan secara caesarean ataupun ibu bersalin normal, tapi mempunyai banyak jahitan (terkoyak perineum).
Jom tengok testimoni bagaimana Vivix dan GLA bantu betulkan hormon wanita, jom!

Apa yang penting, kesihatan ibu di kemudian hari banyak bergantung kepada pantang yang betul, terutamanya dalam hal membuang darah nifas dan membersihkan rahim.
Rahim adalah antara organ terpenting bagi setiap wanita dan tentunya perlu dijaga sebaik mungkin supaya sihat dan kuat.
Untuk pesanan GLA Complex dan Vivix, boleh hubungi Put 0176021189 ya. 
p/s: Bulan Februari, promo Vivix twinpack masih berjalan. Belian twinpack ni akan melayakkan anda untuk dapat FREE LIFETIME MEMBERSHIP dan belian pada harga diskaun hampir RM200! Jangan tunggu lama-lama nak buat pesanannn

Putri Zulaikha Amin

Shaklee Independent Distributor 917819
SMS / WA 017-6021189

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge