Fahami Bagaimana Kanser Terjadi Dalam Badan Manusia

Dalam badan manusia, sistem kita terdiri dari sel-sel kecil.

Setiap 3 minggu atau 21 hari, sel-sel ini akan mati dan digantikan dengan sel yang baru. Proses penggantian ini dinamakan apoptosis.

Walaupun sepatutnya sel-sel ini mati, tapi ada sel yang degil tak mahu mati – sel-sel ni dipanggil sel yang rosak.

Sel yang rosak ni, pada asalnya tidak merbahaya. Tapi sebab namanya pun sel rosak, kadang-kadang sel rosak ni akan berkembang biak tanpa kawalan dan menyebabkan ketumbuhan.

Ketumbuhan atau lebih dikenali sebagai “tumor”

Tumor tak begitu berbahaya, kerana bila dah tau lokasinya, tumor boleh dibuang melalui prosedur pembedahan dan sebagainya.

Kanser Bahaya akan Bermula Apabila

Ketumbuhan atau sel rosak yang semakin membesar akan mula bersambung dengan salur darah untuk mendapatkan bekalan oksigen.

Fasa merbahaya akan bermula apabila sel-sel rosak ini memasuki laluan darah dan bergerak ke seluruh badan dan mengganggu organ, tisu dan sistem lain dalam badan.

Punca Sel Rosak

Banyak sebab yang boleh menyumbang kepada sel rosak, antaranya
  • Merokok
  • Diet yang tidak Seimbang
  • Gaya Hidup Tak Sihat
  • Sinaran Matahari
  • Radikal Bebas
  • Pencemaran
  • Genetik
  • Dan banyak lagi…

Walaupun anda tidak merokok, ada banyak lagi sebab lain yang boleh menyumbang kepada sel rosak.

Ingat, sel rosak tidak semestinya berbahaya namun keadaan berterusan mungkin menyebabkan keadaan bertukar kepada merbahaya.

Radikal bebas contohnya, hadir dari persekitaran seperti pencemaran udara dan air dan sebagainya. Hampir mustahil untuk kita mengelakkan radikal bebas ini, kan?

Oleh itu, anda perlu makan makanan yang tinggi anti-oksida (oren, dsb) atau ambil suplemen yang berfungsi melawan radikal bebas seperti Vitamin E, Vitamin C dan Vivix.
Cara Rawatan Kanser

Yang paling popular adalah kemoterapi. Sebaik sahaja pesakit kanser disahkan perlu menjalani rawatan kemoterapi,

Rawatan kemoterapi bertujuan untuk membunuh sel kanser supaya tidak terus membiak.

Tapi disebabkan kemoterapi dijalankan ke seluruh badan, sel-sel yang sihat juga turut terkena tempiasnya.

Kerana itulah pelbagai side-effect seperti rambut gugur, susut berat badan, muntah-muntah dan muka kehilangan seri sering dialami oleh penerima rawatan kemoterapi, susulan sel sihat yang turut terkena impak rawatan ini.

Mujur kebanyakan side-effect ini akan hilang selepas rawatan tamat, namun sesetengah mungkin akan kekal, atau kembali selepas bertahun-tahun.

Sesetengah kemoterapi boleh menyebabkan cacat kekal kepada hati, jantung, buah pinggang atau sistem peranakan pesakit.

Disebabkan ketidak-pastian ini lah ramai yang gerun bila mendengar perlu menjalani rawatan kemoterapi.

Alhamdulillah dengan kajian klinikal yang berterusan dan penemuan sebatian baru, terdapat pelbagai rawatan alternatif dan suplemen yang boleh diambil untuk membantu merawat kanser seperti Vivix.

Anda berminat untuk mencuba Vivix?

Sebotol Vivix berharga RM 475 dan sebotol boleh tahan sehingga dua bulan. Penggunaan lebih awal boleh membantu merawat kanser dan elak kanser dari terus merebak atau berulang.

Belian 2 botol Vivix akan melayakkan anda untuk mendapatkan keahlian Shaklee percuma, dan dapat membuat belian lain dengan harga ahli dengan diskaun sehingga 30% dan juga bonus wang tunai.

Anda boleh beli dengan order terus dengan klik butang di bawah dan ikut sahaja arahannya (pihak Shaklee akan pos selepas menerima bayaran) atau boleh pesan melalui saya di 017-6021189.
Putri Zulaikha Amin
SID 917819
017-6021189

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge