Berpantang cara moden dengan Shaklee


Salam semua!
Hari ni saya nak kongsikan vitamin-vitamin Shaklee yang telah saya order dan stok untuk berpantang nanti 🙂 Order dah hantar, tinggal tunggu di-poskan aje..
Selepas lama buat research dan baca berpuluh-puluh testimoni / sharing di internet berkenaan pantang, saya ambil keputusan untuk tak makan jamu / herba – sebaliknya mengambil Set Berpantang Shaklee sebab mostly adalah pil-pil vitamin semulajadi yang lebih mudah untuk saya telan ha..ha..ha.. (tak berbau, natural dan sesuai untuk bayi)…


Cadangan Vitamin Semasa Berpantang 
Set Vitamin Berpantang Shaklee Asas mempunyai 4 vitamin:-
  •  B-Complex : sebagai penenang (anti-depressant), mengelak kemurungan pada ibu (meroyan) & menstabilkan hormon badan
  • Vitamin C : penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, serta memperbaiki tisu sel yang rosak semasa bersalin.
  • Vitalea – Multivitamin with Iron : Multivitamin lengkap dengan 28 kumpulan vitamin & mineral yang diperlukan oleh badan tetapi sukar diperolehi sewaktu berpantang kerana kebanyakan makanan perlu dielakkan (berpantang makan). Iron pula penting untuk tubuh kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.
  • Zinc Complex : membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka dalaman (rahim). Bagi ibu yang tidak makan ikan haruan, mahupun pati ikan haruan, zinc supplements adalah yang terbaik untuk anda. Zinc turut membantu masalah ‘kedinginan’ selepas bersalin.
Untuk tambahan buat ibu menyusu pula, digalakkan untuk tambah 2 item dibawah:
  • Energizing Soy Protein (ESP) – protein yang bertindak membantu penyerapan nutrisi lain ke dalam badan, bertindak sebagai milk booster (memekatkan dan membanyakkan susu)
  • Ostematrix – sumber kalsium kepada ibu untuk menjaga kesihatan tulang dan memelihara paras tenaga
  • Alfalfa Complex – mengandungi galactagogue yang merupakan milk booster. Bersifat herba jadi ibu digalakkan mula dengan dos rendah sesuai dengan penerimaan bayi. Juga membantu memelihara kesihatan rahim wanita.

Untuk ibu yang ingin menguruskan badan bermula dari waktu berpantang, boleh tambah Lecithin / Omega Guard Shaklee dalam set pantang masing-masing…Lecithin juga bagus untuk membantu melancarkan aliran susu badan ibu dan mengurangkan risiko ‘blocked duct’ atau tersumbat susu 🙂

Pertanyaan dan pesanan boleh hubungi saya di FB Sihat on Saudagar Untamu atau msg / whatsapp ke 017-6021189.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge